在学中に海外留学を経験した生徒に聞いてみました!

Hさん

4年生の秋から米国姉妹校の Portland Christian Schools(PCS)へ1年間留学中。 写真は、留学先の図書室にて、バイブルの授業で使用している聖書の紹介です。

私が本学園に決めた理由は2つあります。1つ目は英語教育。2つ目はICT 教育です。
私には小さい頃から留学するという1つの目標がありました。それを考えた時に正規留学プログラムと英語教育に力を入れている、本校のカリキュラムは必須でした。ネイティブの先生方が多い校舎内で、生きた英語に触れる機会も多く、特にPCSの卒業生の先生にはとてもお世話になりました。「留学したい」と漠然としていた目標も、今はこれを受けて将来何がしたいのか。どう活かせるのか。と次に繋げていけるような考え方に、留学を通して変わりました。
PCSには多くのインターナショナル生がおり、国籍も様々です。英語はあくまでも言葉のツールとして使い、様々な立場から意見を聞き、自分の視野を広げることが出来ます。授業ではレッスンだけではなく参加型の授業も多いです。自分でスライドを作りプレゼンテーションをする。ディスカッションをする。これらは、瀧野川にいたからこそ不自由なく出来ている事だと思います。もちろん留学生活は学校にいる時の授業だけでなく、家に帰ってからも英語漬けの毎日です。初めアメリカに来た頃は言いたいことはあるし、なんとなく単語もあるけれど、それが上手く口から出てこないと言うことがよくありました。今は普段の生活や学校での授業を通し、日常会話には問題ないレベルまで上がりました。高校生の間に留学出来るということは人生の財産になると思います。
中学からしっかり準備が出来ることは、中高一貫の魅力だと思います。

Mさん

4年次にフィリピンへ1年間留学。
写真は留学中に過ごしたコンドミニアムからの眺めです。

The reason why I decided to study here at Takinogawa was because it’s a girls’ school, and that attracted my curiosity. It was my dream to study in a girls’ school, because there are many opportunities to learn different things compared to other schools here at Takinogawa. For example, I used to join the tea ceremony club. Nowadays, it’s hard to grab an opportunity to learn authentic things, but here at Takinogawa, you can learn those things, and they are authentic, since we have teachers who have studied extensively about it. That’s not the only thing that you can learn here.
We have teachers from abroad, so we can learn British accents and American accents. It is a great place to learn English properly. Since the population of students here at Takinogawa is not really large compared to other schools, I was able to improve so many things here at Takinogawa. I was able to improve how I mingle with people, not only through studying, but also through experiencing things on field trips. There are so many opportunities to enhance your aptitude which are still not yet found. So please don’t lose hope! Nothing is impossible unless you think it’s impossible!

交通アクセス | 資料請求

瀧野川女子学園中学高等学校

〒114-0016 東京都北区上中里1丁目27-7
TEL03-3910-6315 平日8:00~17:00 土曜8:00~15:00

Copyright (C) Takinogawa Girls' School. All Rights Reserved.